ICA Sweden

Så här blev ICA Sverige en datadriven organisation med självbetjäningsanalys genom Tableau.


Foton av: Jessica Gow/TT

Med över 8 000 anställda och en marknadsandel på 36 procent är ICA Sverige landets största dagligvaruaktör. 2017 kompletterade företaget sina befintliga analysplattformar med Tableau, vilket gav medarbetarna möjligheten att snabbt få fram korrekta datainsikter att använda som grund för beslut och för förbättrade resultat.

Här berättar data- och analyschefen Daniel Agren och Carolina Steinmetz Singer, analyschef, varför de valde Tableau och hur det hjälper dem att skapa en ny datakultur med självbetjäning inom hela organisationen.

Daniel, kan du berätta lite om hur ICA fungerar som dagligvaruhandel?

Vår verksamhet är unik på så sätt att vi arbetar tillsammans med omkring 1 300 fristående ICA-handlare runtom i landet. ICA-handlarna äger och driver sina egna butiker och kan därför skräddarsy produkter, kampanjer och erbjudanden efter lokal efterfrågan mer effektivt än annars.

Carolina, varför bestämde ni er för att gå över till Tableau från den plattform för datatanalys som ni använde tidigare?

Inom ICA Sverige genererade vi en enorm mängd data och den plattform vi använde före Tableau gjorde det väldigt svårt att analysera all denna data på ett användbart sätt. Den var inte heller tillräckligt visuell för självbetjäning, vilket gjorde att de flesta medarbetare var beroende av analysteamet för alla sina databehov.

Vi utvärderade flera stora analysplattformar i vår jakt på en ny och Tableau hamnade i topp för alla våra prioriterade områden, bland annat lättanvändbarhet, visuell kapacitet, möjlighet att blanda med extern data och mappning. Det gjorde beslutet enkelt.

Nu använder vi Tableau för allt – från standardiserade rapporter till djupare analys och kunskapsdelning. Tableau finns högst upp i våra datasjöar och datalager så att våra användare kan nå datan från en och samma plats.

Caroline, vilka är de största fördelarna som ni har fått av att använda Tableau? Du nämnde att självbetjäning var ett väsentligt mål?

Självbetjäningsanalys var det absolut viktigaste för oss och Tableau har haft en stor roll i att nå dit på alla nivåer av organisationer. Tableau har en intressant visuell inställning till analys och är lätt att använda, vilket gör den till en betydligt mer tilltalande plattform än vår gamla. Det innebär också att medarbetarna vill använda den.

Även om de flesta medarbetare kunde börja använda Tableau direkt, anordnade vi några utbildningspass internt för att på ett effektivt sätt skala upp användningen och se till att alla följde bästa praxis. Nu kan medarbetarna snabbt och enkelt hitta svar på frågor som de tidigare behövde be analysteamet om, vilket har hjälpt oss att bygga en stark datakultur inom hela företaget.

Hur har den här ökade användningen av självbetjäning hjälpt det centrala analysteamet, Caroline?

Eftersom så många medarbetare själva kan ta hand om sina data- och rapportbehov numera kan vi fokusera på mer strategiska analysuppgifter som är till mycket större värde för organisationen. Det har även hjälpt oss att bevara personalen, och vårt team är nu mer attraktivt för nya medarbetare eftersom de kan se vårt arbete och hur viktigt det är för den övergripande affärsstrategin.

Genom att vi nu har skapat en enda pålitlig källa har vår data blivit mer konsekvent. Dessutom har de interna motsättningarna minskat eftersom vi kan se till att alla ser samma dataset hela tiden istället för Excel-kopior eller lokalt skapade utdrag.

Och slutligen kan teamet nu själva blanda data, vilket IT-avdelningen tidigare behövde göra åt dem. Det sparar oerhört mycket tid och ger ökad produktivitet i alla delar av företaget. Vi ser att Tableau används alltmer inom organisationen, vilket är väldigt spännande.